Jippo utanför Medeltidsmuseet

2006-06-06, Medeltidsmuseet, Stockholm.

Bakgrund

Medeltidsmuseet ligger i Stockholm och visar hur livet i Stockholm såg ut under medeltiden. De flesta av museets utställningsföremål har hittats på den plats där museet nu ligger.

På odjurets dag (060606), tillika Sveriges nationaldag, var det en stor happening utanför Medltidsmuseet. Vad är väl mer en svensk tradition än att slåss, gick väl tankegången och vi ställde naturligtvis upp mot betalning.

Vad hände?

Det fanns en häst med riddare på, ett tältläger där folk byggde bänkar, pratade om kanoner och åt mat på ett medeltida vis i historiskt korrekta kläder, marknadsstånd där man kunde byta modern valuta mot historiainspirerade prylar och titta på folk som vävde m.m. Sen fanns även en liten hage där vi stod och slog varandra, oftast med svärd. Vi hade som vanligt också med oss några vassa svärd för att hålla adrenalinet pumpande även i vilopauserna av oro för att oskyldiga femåringar skulle stickas ned av sina något äldre syskon.

Då vi var tre personer närvarande ur uppvisningstruppen visade vi främst tre saker: vår avsaknad av känsla för fair play, våra underkläder och näsborrar fulla av jord. Rent tekniskt pratade vi också om tre olika ämnen, svärd och bucklare, dolk samt långsvärd. Nationaldagen (och det faktum att vi drar in mer pengar på uppvisningar än på tränande medlemmar i föreningen...) till ära hade vi bränt större delen av gaget på att köpa vulgärhistoriska kläder också. Därav uppvisandet av (främst mina) underkläder, de syns tydligt när man flyger genom luften och lägger sig på rygg.

picture" picture" picture"

Vår favoritsysselsättning: dolk. Dolken når inte så långt, så då får man chans att komma in och kramas. Och vem gillar inte att krama andra svettiga otränade män? Dolk har också den fördelen att man får stora mängder blåmärken, min favorit var när Per Åke greppade mig runt halsen och gav mig en ordentligluftfärd. Som vanligt lyckades jag undvika att landa med huvudet först och slog ned med ett obehagligt ryggplask istället. Denna gång på den uppstickande parerstången från Per Åkes dolk som han trettio sekunder tidigare strategiskt tappat just där... Landade man istället med ansiktet nedåt fick man kroppsdelar som ögon och näsor fyllda med dammande jord. När vi startade fanns det en antydan till gräs i vår hage, men den lilla resten lyckades vi snabbt avliva. Även mina underkläder var bredfyllda med jord när vi var klara. Det är lite mer naturnära än jag egenligen behöver, kände jag.

picture" picture"

Två andra saker vi visade, hur man slår folk i huvudet med stålbucklare och hur man kör svärd igenom folk som ligger ned (den enklare typen av motståndare).

picture"

För att fira nationens välgång ordnade vi även kurser för frivilliga i att lära sig att bära våld på andra på ett historiskt korrekt sätt. Det var denna gång främst små barn som nappade på det. Det värmer hjärtat att visa en fyraårig pojke hur man effektivast sticker en kniv i sexårige storebror medan föräldrarna skrattar och fotograferar. Av försäkringsskäl fick barnen dock bara öva med träkningar, vassa saker får de pröva hemma.

Barn har också en förmåga att klarsynt kommentera det som sker. "Haha, titta mammma han har vanliga kalsoner på sig." Stämmer. "Oj, det där såg ut att göra skitont." Stämmer.

picture picture

Eftersom det var helgdag, bra väder och doftade mat så kom det förbi en hel del folk. Över 3200 personer löste biljett för att få gå in i själva museet. Ett tv-team från Discovery nosade förbi med en gigantisk kamera, men försvann snabbt bort mot lägertroppen med antika rustningar och mustascher istället. Eftersom vi brukar ha ungefär 4 tränande i snitt på våra träningar får det väl räknas som mycket folk för oss i alla fall.

Nedtecknat av Jonas Sjöbergh, som vanligt

Vill man framföra synpunkter på innehållet eller komma med förslag på annat som bör vara med går det bra att maila till Jonas, men det är sällan någon som faktiskt gör det (tre personer, hittills).