När, var, hur?

Nuvarande träningstider

Då flera inte tycker att informationen nedan är tydlig nog, sammanfattas här vad som gäller just precis nu: onsdagar, 19.00 på Sveavägen. Onsdagarna kommer leva kvar till slutet av oktober. Tanken är att torsdagarna ska komma igång snart, men det är sommarstängt nu.

Snabbguide för den som vill pröva på

Inga som helst förkunskaper krävs. Det är gratis att testa några gånger. Det går bra att bara droppa förbi (men kolla nyhetssidan först så att träningen inte är inställd). Allt man behöver ta med är träningskläder. Man kan börja träna när som helst på året. Så länge man är över 16 år eller väger mer än 70 kg passar det alla, även om vi har få pensionärer som tränar hos oss.

När?

Från och med februari 2006 och tillsvidare gäller följande träningstider (tidigare fanns betydligt fler pass, men bristande uppslutning av tränande har gjort dem färre):

Ibland kan träningen vara inställd eller flyttad, se nyhetssidan för information om sådant.

Alla är välkomna på samtliga träningar, så länge man betalat lämpligt mycket pengar. För nya medlemmar är det fritt fram att träna gratis en tre fyra gånger.

Var?

BSD tränar på två olika ställen. Dels håller vi till i Svea kampkonstcenter och dels i en gymnastiksal på Kungsholmen. Vid bra väder är vi ofta utomhus, till exempel i Vanadisparken, som ligger precis runt hörnet från kampkonstcentret.

Svea kampkonstcenter ligger på Sveavägen 130. Man kan åka tunnelbana (grön linje) till Rådmansgatan eller Odenplan, eller buss (till exempel buss 4) till Stadsbiblioteket. Därefter går man en liten bit längs Sveavägen.

På Kungsholmen håller vi till på Warfvinges väg 19. Det är larmat och låst m.m. i flera nivåer, så kommer man försent är det svårt att komma in. Det blir till att ringa någon på insidan, men det är inte så vanligt att dessa har telefon.

Hur?

Så vad är det vi håller på med, egentligen? Vi försöker återskapa den europeiska kampkonsttraditionen från medeltiden. Då traditionen är död (de praktiskt lagda europeerna la ner det här med svärd och spjut när de märkte att det var enklare att skjuta ner grannarna med gevär) finns det ingen man kan fråga om man gör rätt eller fel. Däremot finns många instruktionsböcker och liknande bevarade från den tid då det begav sig. Det är dessa som är grunden för vår träning. Träningen har grovt sett följande delar:

Huvudprincipen för träningen är att det man gör ska "fungera på riktigt", dvs det behöver inte "se bra ut". Det är inte som sportfäktning, på film, som reenactment eller lajv. Lyckas man få en ordentlig träff i huvudet på motståndaren har man gjort något bra.

Som nybörjare räcker det att dyka upp med oömma träningskläder (eller för all del i sköra kläder eller utan, vi är inte så kräsna). Övriga saker man kan tänkas behöva får man låna. Så småningom är det lämpligt att skaffa lite saker själv. Bra att ha är: susp (lite omständigt att låna av varandra fram och tillbaka under träningen), ordentliga handskar (ishockeyskydd skyddar ganska bra och går att få tag på rätt billigt), träsvärd (kanske i första hand långsvärd). Det enda som folk tenderar att göra är dock att "snickra" ihop dolkar (en rund pinne). Behovet av fler sådana är inte överhängande...

Europeisk kampkonst har stora likheter med asiatisk dito. Det är ju naturligt, eftersom folk i alla delar av världen undersökt effektiva sätt att göra varandra illa. Detta kopplat med det faktum att till exempel svenskar och japaner är såpass likadant byggda att man har sönder dem på precis samma sätt. Då folk i olika delar av världen i medel är lika smarta har man förstås överallt upptäckt vilka sätt som är lämpliga och vilka som är mindre lämpliga när man ska ta sina grannar av daga.

Nu finns det en hel del skillnader också. Detta beror mycket på att våld är en materialsport. Möter man till exempel en motståndare klädd i en heltäckande konservburk finns det saker som inte är så lämpliga att göra även om de fungerar utmärkt att döda civilbefolkning när man plundrar deras hem.

Varför?

Varför skulle man vilja misshandla folk på fritiden, egentligen? Det stora skälet till att träna med oss är att det är roligt. Andra fördelar som nämnts är att det ju alltid är kul med historia, att det är bra med motion (det är väl främst sparringen som kan klassas som motion, resten är rätt slappt) och att det kan vara bra att kunna självförsvar (dock tenderar de historiska teknikerna att vara väldigt våldsamma, vilket inte alltid är så lämpligt).

Det verkar vara främst nördar som gillar att träna hos oss, om man ser till vilka medlemmar vi har. Könsfördelningen är som väntat inte helt jämn, men det finns ett par tappra flickor som tränar hos oss. (Så är man en giftaslysten dam på jakt efter en nörd som gillar att göra folk illa, och vem är inte det, finns det gott om dem och ont om konkurrens hos oss.)

Pengar

Eftersom det är snordyrt med lokaler i Stockholm kostar det pengar att träna hos oss. 500 kr per halvår kostar det om man tänker komma på högst en träning i veckan. Vill man komma på många träningar i veckan kostar det 1000 kr per halvår.

Vill man framföra synpunkter på innehållet eller komma med förslag på annat som bör vara med går det bra att maila till Jonas, men det är sällan någon som faktiskt gör det (tre personer, hittills).