Skador

Blåmärken

Det pittoreska blåmärksgalleriet. Mer känt än jag tycker det är värt, men det säger inte mycket. Det finns ännu inte så många bilder i blåmärksgalleriet, bl.a. beroende på att tillgången till kamera är lite opålitlig. På sista tiden har även det faktum att många plockat på sig en massa skydd minskat antalet blåmärken som dyker upp. Om inget annat nämns är det mina blåmärken, orsakade av elaka sparringpartners. Jämföra blåmärken är en viktig del i träningen.

Svärd som går sönder

Vi har lite problem med att de svärd vi använder när vi sparrar hela tiden envisas med att gå av. Här finns bilder på de dyrare sakerna vi haft sönder (mer eller mindre) genom lättare sparring. Förslag till billigare sparring välkomna.

Min rapir (del Tin) kroknade efter sparring. Jag vet inte om det är klent stål eller hårda motståndare, men det lutar nog åt det förstnämnda, eftersom fler del Tin-klingor börjat bli böjda hos oss. Moralen är väl att man inte ska sätta på en plopp längst fram, då kroknar värjan. Det är bättre (för svärdet) om det får gå rakt igenom istället. Lite jobbigt att hitta tillräckligt med sparringpartners då, dock. Den är böjd i andra änden också, men det syns tydligast vid spetsen. Nu tycks bilden ha kommit på avvägar. Den kanske dyker upp här, men jag behåller i alla fall allt gnäll...

Numera är även parerstängerna på våra del Tin-värjor ordentligt böjda (på sätt som det inte är meningen att de ska vara).

Per Åkes rapir från K+K Art gick av, under lite lätt sparring. En liten flicka högg min bror, som lite karateaktigt lät bli att flytta sig och bara plockade svärdet med underarmen. Till bådas förvåning gick då svärdet av, till en kostnad av ett litet jack i armen (brottytan blev lite vass). Bilder finns av brottytan (otydlig), rapiren samt armen.

En bild som visar att våra rapirer (som försäljarna menar på är hyfsat realistiska kopior av historiska förlagor) inte är speciellt realistiska. De antika rapirer jag känt på var bra mycket styvare än den sladdriga rapir Neil har här. (Det är tänkt att rapiren ska träffa där man stöter, inte att den ska ta sig runt hörn...)

Vill man framföra synpunkter på innehållet eller komma med förslag på annat som bör vara med går det bra att maila till Jonas, men det är sällan någon som faktiskt gör det (tre personer, hittills).