Kan man odla krasse i ett tangentbord?

Av: Johannes Hjorth, 24 november 2005
(English version, 中文版本)

Min kollega Erik Fransén var på Neurosciencekonferens i USA under två veckors tid i mitten på november. Ni som känner Erik vet kanske att han brukar spela sina vänner små spratt ibland... Den här gången var det dock Eriks tur att råka ut för ett practical joke.

Jag började med att leta reda på ett tangentbord som inte längre användes. Det var inte speciellt svårt på en datalogiinstitution. Nästa steg var att ta bort alla tangenter (enklast gjort med en skruvmejsel) och klä insidan av tangentbordet med en mjuk matta av bomull.

Efter att ha madrasserat hela tangentbordet satte jag tillbaka tangenterna, dock passade jag på att permutera några stycken. Inte för många, eftersom jag ville att det vid första anblicken skulle se ganska normalt ut.

Därefter hällde jag på krassefrön i springorna mellan tangenterna. Fröna krävde dock en del övertalning för att glida ner. Jag fick ta hjälp av ett gammalt kontokort. Detta tog bra mycket längre tid än jag hade väntat mig. Anledningen till att jag inte bara strödde krassen direkt över bomullen var för att jag ville att krassen skulle växa upp mellan tangenterna.

Fast forward en vecka, med rikliga duschar av vatten morgon och kväll.

Om du kisar kan du läsa texten "Erik" och "Hjälp!" på bilden nedan. Den observanta läsaren noterar också att tangentbordsmakaren inte heller längre kan räkna...

Erik ser lite bekymrad ut...

...men krassen verkar trivas...

"Jag ska ta med mig tangentbordet på lunchen i morgon. Krasse är gott"

Bara ett tangentbord blev skadat i detta practical joke.

Vi var med på Mobuzz 16 december 2005.
Du kan (försöka) läsa om oss i China Times Weekly den 7 april 2006 (blog)
Det står om oss i Computer Sweden den 28 april 2006.
Dina Pengar (länk) verkar ha blivit inspirerade, och IDG återkommer till krassen (länk).

Tillbaka till huvudsidan