Numero

Veckobladet om forskning,
undervisning och
administration, m.m.

Nummer 30 · 3 oktober 2002 · Årgång 32      
NADA

Succé i Programmerings-NM

I helgen avgjordes Nordiskt Mästerskap i Programmering på olika universitet runtom i Norden med totalt 153 deltagande tremannalag, varav 62 i Sverige. För KTH:s del ställde deltagarna i NADA-kursen "Programmering och problemlösning under press", en nyinrättad kurs i tävlingsprogrammering, upp med sju lag.

KTH lag blev svenska och nordiska mästare i programmering KTH-studenterna Fredrik Niemelä, David Rydh och Mattias de Zalenski, lag Niemelä, vann helgens öppna svenska och nordiska mästerskap i programmering, som arrangerades vid Linköpings universitet. Segern togs hem i konkurrens med över 100 lag från Sverige, Norge och Island. Det var en solklar seger för lag Niemelä, som var det enda lag som lyckades lösa alla åtta programmeringsuppgifterna och det också på den snabbaste tiden av alla. KTH var också den i särklass bästa högskolan i tävlingen; åtta KTH-lag placerade sig bland de tjugo bästa.

Lag Niemelä är välmeriterat i internationella programmerings-kretsar. Man är regerande Europamästare och kom på elfte plats i världsfinalen på Hawaii, men helgens triumf var faktiskt den första SM-segern.

- KTH har alltid lyckats bra i tävlingen och över huvud taget håller de svenska lagen hög klass. Det är nästan lika svårt att lyckas i det svenska mästerskapet som i de europeiska tävlingarna, säger Fredrik Niemelä, som prisar KTH institution-en NADAs speciella kurser i programmering, som definitivt är ett mycket bra framgångsrecept.

I programmerings-SM, som är öppen för landets alla studenter, ska lag om tre personer med datorns hjälp lösa ett antal kluriga programmeringsproblem så snabbt som möjligt. Tävlingen är en del av det internationella data-mästerskapet ACM International Collegiate Programming Contest. De europeiska regionsfinalerna äger i år rum i november medan världsfinalen sker i Hollywood i mars 2003.

- Det är väldigt roligt och hedrande för KTH att det går så bra för oss i programmeringstävlingarna, säger rektor Anders Flodström. Vi kommer nu att ge lag Niemelä det bästa stöd och sparring de kan få inför EM och VM i programmering, genom att erbjuda dem fortsatt special-träning med KTHs bästa lärare och att träna tillsammans med Europa.

Mer information finns på SM:s hemsida: http://www.cs.lth.se/contest/.

Excitera Innovation Challenge@KTH

I samband med KTH:s 175-årsjubileum kommer ideellt studentdrivna entre-prenörskapsföreningen Excitera på KTH att arrangera en innovationstävling med kick-off den 9 oktober.

Som teknologer kan vi många gånger känna att forskningen på KTH är spännande, men att man sällan har möjlighet att se den med egna ögon. Vi tror att ni generellt har många idéer som har vuxit fram genom forskningen, men att ni kanske saknar tid eller pengar för att ensamma driva dem vidare. Vi kan genom tävlingen erbjuda er möjligheten att undersöka affärspotentialen i era idéer, genom att matcha in er i lag med studenter och alumner. Studenter kommer att vara motorer i lagen, forskare kan tillföra innovationshöjd och personer från näringslivet marknads-kompetens. Som extra krydda föreligger en prispott på 150 000 kr.

Excitera Innovation Challenge@KTH är en kvalitativ process som sträcker sig över ett läsår med final i maj. Under tävlingen kommer vi att arrangera en mängd utbildningsmoment och mötes-platser för forskare, studenter och näringsliv.

Välkommen till vår stora kick-off den 9/10 kl. 17.00 i nya, fräscha KTH-biblioteket! Vi bjuder på tilltugg och dryck, och berättar mer om tävlingen. Anmälan görs på www.excitera.nu.
Olof Lundström, ordförande Excitera
olof@excitera.nu

 

Öppet Hus på CID & IPLab
9 Oktober

Centrum för användarorienterad IT-design och IPLab håller öppet hus onsdagen den 9 Oktober. Yngve Sundblad inleder kl 14.00 med ett seminarium:
Design och certifiering av IT-stöd för breda grupper av användare, i och mellan familjer, i skolor och på arbetsplatser. Sal E2, ingång Lindstedsvägen 3, plan 3, till vänster i valvet mot gården.

Efter seminariet kl 15.00 är det dags för Öppet hus i CIDs lokaler, ingång Lindstedsvägen 5, plan 6, till höger i valvet mot gården.

Vi vill berätta vad vi kan om användare. Vi vill visa upp hur man kan skapa och stödja samarbete och gemenskap mellan människor med hjälp av digitala nätverk. Hur handrörelser, tal, ljud och känsel kan användas för att styra och kommunicera med teknik.
Kom och se exempel på vår forskning. Det användarorienterade arbetet tillsammans med polisen i den inledande fasen av "Projekt K" där man studerar kommunikation via ett s k Media Space (ständigt öppna video- och audio- förbindelser) mellan "callcenters" på tre olika skärgårdsöar.
Prova att styra en robot, eller höra ett ljudgränssnitt i forskning kring gränssnitt för synskadade.
Kan din hand vara en fjärrkontroll. Prova hur det skulle kunna kännas den dag vi kan slänga fjärrkontrollen och använda vår egen hand för att fjärrstyra TV, belysning och annan elektronisk utrustning i vårt hem, och mycket mer...

Exjobbsseminarium i datalogi

Tisdagen den 8 oktober 2002 kl 15.15 i rum 4523
Jon Svensson
Regera elle reagera, vem styr systemutvecklingen? - En fallstudie av ett utvecklingsprojekt.
Ämne: datalogi. Program: I
Uppdragsgivare: Riksskatteverket
Handledare: Henrik Artman och examinator: Yngve Sundblad
Opponent: Johanna Zhang
Seminariet leds av Yngve Sundblad

Petter Kolm and
Carmen Manoyan married

Petter Kolm (born in Stockholm; M.S. ETH Zurich; Tekn. Lic. Nada, KTH, Stockholm; PhD in Mathematics from Yale Univ.) and Carmen Manoyan (born in Caracas, M.S Dartmouth College; M.B.A from School of Management at Yale Univ.) married on September 21, 2002 in Battell Chapel on the Yale Old Campus. Petter and Carmen work for the Quantitative Strategies group at Goldman, Sachs & Co. and Moody's Investor Services in New York City, respectively. Petter continues to be active in the magic scene around the world; presently he is involved in the show "Monday Night Magic" running on Broadway every Monday.

Petter Kolm, pkolm@hotmail.com


Numero är institutionstidningen vid Nada – institutionen för numerisk analys och datalogi, KTH. Numero utkommer normalt på torsdags-förmiddagar under teminstid. Manus måste lämnas in före kl.12 på onsdagar.Manus, tips, förslag och andra bidrag till Numero kan lämnas på något av följande sätt: Bidrag för artiklar och notiser bör i största möjliga mån vara färdigformulerade och korrekturlästa. Varje Numeronummer utkommer i två former: Numeroredaktionen består av Rickard Buch. Ansvarig utgivare är Ingrid Melinder. Numeros innehåll uttrycker inte institutionens officiella ståndpunkt annat än då detta anges.Ibland refereras till Numeropärmen. Det är en pärm som finns i bokhyllan i Nadas fikarum på plan 4, i vilken kompletterande information sätts in, försett med nummer på formen 02:NN-N.Kalendarium

Tors. 3 oktober kl. 14.15-15.00 Seminar in Numerical Analysis. Ilkka Karasalo, FOI Hydroacoustics and KTH Marcus Wallenberg Laboratory: Transient acoustic scattering from objects buried in the seabed. Room 4523
Mån. 7 oktober kl. 14-15 Exjobbsseminarium! Christer Ogenstad: The Finite Element Method for Thin Film Epitaxial Growth. Rum 4523.
Tis. 8 oktober kl 15.15 Exjobbsseminarium i datalogi. Jon Svensson. Rum 4523.
Ons. 9 Oktober kl 15.00 Öppet hus på Cid & IPLab. Lindstedsvägen 5, plan 6
Fre. 11 oktober kl. 10.00-12.00 Doctoral dissertation. Raul Tempone Olariaga: Numerical Complexity Analysis of Weak Approximation of Stochastic Differential Equations. Sal D3, Lindstedtsägen 5, Entreplan.

 

"The hardest thing in life to learn is which bridge to cross and which to burn. "

David Russell