Numero

Veckobladet om forskning, undervisning och
administration, m.m.

Nummer 20 · 6 juni 2002 · Årgång 32      
NADA

PÅ GÅNG

Påminnelse om semesteransökan
Jag saknar fortfarande många semesteransökningar för perioden juni-juli-augusti. Enligt mitt tidigare upprop skulle ansökan vara inne senast den 31/5.
Kan det möjligtvis vara den härliga värmen som är orsaken till att jag inte får in ansökningar från er som ännu inte lämnat in den.

Nyanställda
Följande personer har fått anställning på Nada
Per Alexius, tekniker/programutvecklare på PDC
Olle Mulmo, applikationsexpert på PDC
Johan Nicklasson, nätverksspecialist, KTHNoc
Jag har bett dem presentera sig i Numero vid ett senare tillfälle.
Välkomna till oss på Nada !

Personer som slutar
Rikard Domeij, adjunkt
Patrik Hernwall, lektor
John Karsberg, projektledare, AFM
John Lundhgren, forskningsingenjör, Media
Adrian Popescu, lektor
Dennis Tell, doktorand, Cvap/Cas
Marco Zucchelli doktorand, Cvap/Cas
Vi önskar dem lycka till med nya utmaningar i yrkeslivet

Eva-Lena


Påminnelse - T.G.I.F - 2002/
Nadas vårasvlutning

14/6 kl 15.30. Vi startar med öppet hus på Medieteknik, Lv5 kl. 15.30.
Kl. 16.00 serveras en lätt vårbuffé i ljusgården,
hus D.
Anmälan senast idag, torsdag den 6 juni till: Mariann Berggren mariannb@nada.kth.se

Välkomna

Ninni - Årets lärare

Ninni Carlsund Levin, teknologie doktor och lärare i ämnet Numeriska metoder, har utnämnts till Årets lärare 2001 av studentkåren vid KTH. Priset, förutom äran, är en check på 10 000 kronor.

"Ninni Carlsund Levin har en förmåga att väcka intresse bland studenterna och entusiasmera dem för ämnet. Vid varje uppkommen situation anpassar sig Ninni och svarar inte bara på de frågor som uppkommer utan uppmanar även studenterna till att ställa frågor. Ninni har en vilja att alltid finnas tillgänglig för sina studenter. Under föreläsningarna bjuder Ninni på sig själv med glimten i ögat och hon har en förmåga att smitta av sig utav sin sprudlande energi. Ninnis humoristiska exempel lockar fram skrattet hos studenterna och är en starkt bidragande orsak till den goda och öppna stämning hon skapar i klassrummet. Allt detta visar på en enorm glädje och en stor vilja att förmedla sin kunskap‰, skriver THS i sin motivering.

Ninni, som arbetar deltid och är hemma med sonen Fredrik, 1,5 år, disputerade våren 2000 i teoretisk atomfysik. Hon är anställda vid Nada på KTH.

Vad har en blivande ingenjör för nytta av Numeriska metoder, undrar man förstås? Ninnis pedagogiska och glasklara svar visar att hon är en mycket värdig pristagare till utmärkelsen Årets lärare:
- Ofta när man stöter på ett matematiskt problem är man ändå inte intresserad av det exakta analytiska svaret, utan bara att snabbt kunna göra en uppskattning; Hur stor belastning klarar den här hyllan av? Hur mycket minskar värmeförlusterna om isoleringsskiktet i ytterväggen fördubblas? Hur kraftig måste stötdämparen vara i flygplanets landningsställ? Detta löser man med numeriska metoder.

Mer om Ninni hittar du på http://www.nada.kth.se/~ninni/


 

Information från "Vaktis"

Här kommer en liten förändring i hanteringen av mindre paket, exempelvis böcker,på plan 4.

När du får ett paket lägger vi ett "Grönt" meddelande i ditt postfack. Paketet hittar du på hyllan ovanför postfacken.

Vid större paketförsändelser gäller samma rutin som tidigare dvs. att i första hand ska paketen levereras direkt till dig av avsändaren,i andra fall kommer ett meddelande från "Vaktis" var det finns att hämta.

Hälsningar Christer och Kent


Inbjudan till ”Öppet Forum om universitetspedagogisk förnyelse”

Tisdagen den 17 september, kl. 13 –18.30 i Aula Magna
Nya utmaningar, möjligheter och villkor för den högre utbildningen ställer krav på pedagogiskt nytänkande. Detta är betydelsefullt för att Stockholms universitet skall behålla den höga kvalitet i undervisning och forskning som kännetecknar verksamheten idag. En stimulerande pedagogisk utvecklingsmiljö är också ett incitament för rekrytering av lärare, doktorander och annan personal, samt en viktig förutsättning i konkurrensen om studenterna.

Pedagogisk förnyelse är en gemensam angelägenhet för lärare, doktorander, studenter och annan personal vid Stockholms universitet. Mot denna bakgrund inbjuds alla intresserade till ett ”Öppet forum om universitetspedagogisk förnyelse vid Stockholms universitet”. Detta anordnas tisdagen den 17 september, kl. 13 –18.30 i Aula Magna.


Nyanställd

Jag heter Olle Mulmo och har precis börjat på PDC som applikationsexpert (vad det nu betyder). Jag kommer ursprungligen från Gävle, men via Uppsala och Houston hamnade jag på Argonne Nat'l Lab där jag arbetade med grid-teknologier. ett arbete som jag kommer fortsätta med här. Däremellan har jag hunnit med ett par år ute i den hårda och karga industrin, men när min gamla handledare Lennart Johnsson kom och ryckte i skjortärmen så var valet enkelt.

Mellan arbete och sömn trakterar jag mitt instrument (violin) samt retas med min fru Maria.


Rektor rundar av läsåret

Vårterminen går mot sitt slut, vi är snart halvvägs genom jubileumsåret och sommarsemestrar stundar. Den 13 juni kl 14.15-16.00 välkomnar rektor Anders Flodström all personal till sal F1 för att summera de händelserika månader som passerat och berätta mer om vad som väntar till hösten.

Vid denna tidpunkt har även halva fotbolls-VM avverkats och med anledning av detta delas en liten present ut till alla som infinner sig i F1:an. Rektors kansli vill därför veta hur många som dyker upp och motser anmälan på e-post: olleb@admin.kth.se senast den 10 juni.


Numero är institutionstidningen vid Nada – institutionen för numerisk analys och datalogi, KTH. Numero utkommer normalt på torsdags-förmiddagar under teminstid. Manus måste lämnas in före kl.12 på onsdagar.

Manus, tips, förslag och andra bidrag till Numero kan lämnas på något av följande sätt:

Bidrag för artiklar och notiser bör i största möjliga mån vara färdigformulerade och korrekturlästa.

Varje Numeronummer utkommer i två former:

Numeroredaktionen består av Rickard Buch. Ansvarig utgivare är Ingrid Melinder. Numeros innehåll uttrycker inte institutionens officiella ståndpunkt annat än då detta anges.

Ibland refereras till Numeropärmen. Det är en pärm som finns i bokhyllan i Nadas fikarum på plan 4, i vilken kompletterande information sätts in, försett med nummer på formen 02:NN-N.

 

Kalendarium

Mån. 10 juni kl. 14.15

Licentiate Thesis. Tomas Wilhelmsson: Parallelization of the HIROMB Ocean Model. Sal D3.

Tors. 13 juni kl 14.00

Doctoral Dissertation. Marco Zucchelli: Optical Flow Based Structure from Motion. Hörsal E1.

Fre. 14 juni

kl.10.00

 

kl 15.30

Doctoral Dissertation. Mårten Björkman: Real Time Motion and Stereo Cues for Active Visual Observers.
Plats: Sal E1, Lindstedtsvägen 3

T.G.I.F - 2002/Nadas vårasvlutning. Vi startar med öppet hus på Medieteknik, Lv5 kl. 15.30. Kl. 16.00 serveras en lätt vårbuffé i ljusgården, hus D.

Mån. 26 augusti kl. 9.00

Licentiate Thesis. Jesper Fredriksson: Evolutionary Development of Brain Imaging Meta-analysis Systems. Seminarierum D31, Lindstedtsvägen 3.

"Each day is a little life: every waking and rising a little birth,
every fresh morning a little youth, every going to rest and sleep a little death."

Arthur Schopenhauer