Sök på Nada    Kontakt  Webböversikt  


KTH

 

KTH Nada

Programutvecklingsteknik med .NET Framework

Nyheter

Att anropa en web service från applikation

Man kan få rättighetsproblem om man anropar en web service från en applikation. För att komma runt det, sätt egenskapen Credentials på din service:
service.Credentials = System.Net.CredentialCache.DefaultCredentials;

Att anropa SQL-databas från sin ASP sida

Web servern har inga rättigheter att läsa i database. Se till att man loggar in på din ASP-sida alternrativt utnyttjar att du är inloggad. Prova följande rader i din Web.config
  < authentication mode="Windows" /> 
  < identity impersonate="true"  /> 

Sista datum för redovisning

Jag har lagt upp ytterliggare redovisningstider. Dels torsdag och fredag 18,19 maj, dels onsdag sista maj och slutligen torsdag första juni. Ni kan fortfarande ta kontakt med mig om ni behöver akut hjälp.

SQL-servern åtkomlig från plan5

Det går att komma åt SQL-servern inom KTH. Det innebär att det går att utveckla i VS 2005 med databas och redovisa i sal på plan5. Jag har modifierat mitt testprogram för att kunna koppla upp mig mot databasen inom KTH.

Hemtenta

Hemtentan redovisas i samband med redovisning av lab1 eller lab2.

ASP.NET applikationer på TSLAB

 • Applikationen ska skapas under http://localhost/ANVÄNDARNAMN/
 • Det finns ett rättighetsproblem när man skapar
 • ett ASP eller Web Service på TSLAB. Man kan inte komma åt projektet från en webläsare. Det är bara en administratör som kan åtgärda det genom att sätta rättighet på kataologen.
  1. Skapa de webprojekt på TSLAB som ni vill ha.
  2. Skriv till system (TSLAB i rubriken) med katalogerna så sätter de rätt rättigheter manuellt.

SQL server

SQL-servern är igång på TSLAB. Det finns ett administrationsverktyg på skrivbordet - SQL Enterprise Manager. Med den kan man administrera flera databasservrar. Lägg till TSLAB om den inte redan finns med genom att högerklicka och välj New SQL Server Registration. Lägg till TSLAB add och tryck upprepade gånger på next. Du kan därefter skapa tabeller och titta i befintliga i din databas (samma som ditt användarnamn).

Jag har skrivit ett litet testprogram som läser från databasen.

Redovisningstider

Det går att boka redovisningstid. Tryck här för att hämta bokningslistor:

Anmälan till kursen 2006

Anmälan till kurs görs till kansliet. Ni kommer då att hamna på en reservplats och enbart ladokbehöriga kan se er anmälan (inte jag). Torsdag 6:e april kommer ladokansvarig på NADA att hjälpa till med att registrera alla reservantagna på kursen i ladok och då syns det i mina sidor. De som inte är registrerade i ladok efter 6:e april kan inte följa kursen.

Konto och passerkort

Har ni konto sedan tidigare så har det aktiverats. Ni kan kontrollera att ert konto gäller genom att logga in med ssh till my.nada.kth.se. För er som inte har ssh finns en applet på http://my.nada.kth.se/terminal

Ni som behöver nytt loginkonto på KTH behöver besöka systemgruppen och skriva på en ansvarsförbindelse. Där kan man också få passerkort . Det är bra om ni ordnar det innan kursen börjar.

Jag har bett systemgruppen aktivera passerkort. Har ni passerkort sedan tidigare så bör det fungera

Kursstart

Lektioner börjar veckan efter påsk, tisdag 18:e april kl 10 i sal E35.

Schema

vecka 16

tis 18/4 sal E35 10-17 lektion
ons 19/4 sal E31 9-12 lektion
         13-16 labb Matsalen, Konsthallen
fre 21/4 sal E35 9-12 lektion 
         13-16 frivillig labbtid

vecka 18 
ons 3/5 13-15 frivillig labbtid

vecka 19
mån 10-16 sal E36 lektion
tis - tor bokningsbara redovisningstider
fre 10-12 sal E36 lektion

vecka 20
tor-fre restredovisningar

Kurskrav

Examination utgörs av dels en hemtenta och dels två laborationer som måste redovisas på plats med ID-kort. Det går inte att redovisa laborationer via epost.

För godkänt på kursen krävs att man gjort labb1, labb2 och hemtenta . För betyg fyra och fem krävs lite respektive mycket mer av labb 2.

Förkunskaper

Jag räknar med att alla behärskar ett programmeringsspråk och är väl förtrogna med de vanligaste datastrukturerna. Troligen kan de flesta java.

Kursbok

Kursbok är .NET Application Development av Mössenböck, Beer, Birngruber och Wöss. Jag har beställt ett dussin exemplar till kårbokhandeln här på KTH.

Labmiljö

Det finns två små salar med PC-datorer där visual studio 2005 (VS 2005) är installerade. Vi har en terminalserver med VS 2003 som ni även kan nå hemifrån. Använd remote desktop connection.
Program -> Accessories -> Communications -> Remote Desktop Connection

Om ni trycker på options och väljer fliken Local Resources kan ni kryssa för lokala hårddiskar. Då kommer dessa att monteras på TSLAB och ni kan se dem i utforskaren som finns på skrivbordet (projekt area).

Det går även att nå TSLAB från Mac med samma program (kommer med Office paketet) och från unix med programmet rdesktop.

Det går att ladda ner Visual Studio Express C# från Microsoft gratis. Fullårsstudenter kan även ladda ner VS2005 via academic alliance, prata med systemgruppen.