Laboration SVG

I denna laboration ska du göra en SVG-animation av en jo-jo som åker upp och ner på skärmen.

Gruppindelning


Laborationen genomförs i grupper om en eller två personer.

Plats och tid


Handledning sker i publiceringstekniks datasalar på DKV31b (kortsidan av P-huset). Det går dock utmärkt att utföra laborationen på någon annan plats och/eller någon annan tid. Laborationen går att utföras på Mac eller PC som har Adobes SVG-viewer installerad.

Förberedelser

För att kunna genomföra laborationen krävs alltså att Adobes SVG-viewer är installerad. Det är den om du få upp en fin liten AIK-färgad cirkel när du laddar ner denna fil till hårddisken och öppnar den i din webbläsare (OBS! Netscape verkar funka bäst på Mac!!!). Ladda ner denna fil.


Om du inte ser bilden kan du ladda ner programvaran på http://www.adobe.com/svg/viewer/install/

Skumma nu igenom följande tutorials och texter för att åtminstone få en känsla för vad som kan göras med SVG och hur det görs:


Uppgiften

Nu ska du göra en enkel animerad jo-jo i SVG.Öppna SVG-filen du nyss laddade ner och använd den som skelettkod för uppgiften

Animationen ska föreställa en jo-jo som åker upp och ner på skärmen, samtidigt som den roterar åt ena hållet på nervägen och åt andra hållet på uppvägen. Själva jo-jon innehåller en bild på en jordglob med texten "SVG är kul". Ett "ä" kodas "ä".
Allteftersom jo-jon ändrar y-läge ska "snöret" blir längre respektive korta. Slutligen ska färgen också på texten ändras enligt cykeln röd-blå-gul-grön-röd. Här är ett snapshot:
Skärmdump
Jordglobsbilden Jordglob finns här.
SVG-element jag använt är (i godtycklig ordning):

Ett litet tips är att t.ex skala jordbgloben så att den har 100 pixlar i diameter, låta "fallhöjden" vara 314 pixlar samt låta jo-jon rotera 360 grader. Då ser det ut som om den rullar efter kanten.

Examination


Laborationen redovisas på lämpligt redovisningstillfälle i datasalarna, eller med ett email till bjornh@kth.se med namn på samtliga gruppdeltagare och en länk till svg-filen. Deadline är 2001-12-07 men det bör gå betydligt snabbare att bli klar.

Last modified: 2001-11-26 by bjornh@kth.se

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!