Nada

Föreläsning 11:Programutveckling i verkligheten.

Jonna Löfdahl, systemarkitekt på ett internationellt konsultföretag, berättade och Henrik E antecknade några punkter.

Jonnas liv i sammandrag

Teknisk fysiker som skulle bli kulturpersonlighet men fastnade för annonsen "Vill du bli systemarkitekt i världsklass?". Bävade eftersom hon inte kunde mer än man lär sej på Teknis men det visade sej vara mer än dom flesta medarbetarna kunde. Efter ett år gick hon över till ett konsultföretag som annonserade "Vi anställer bara de bästa". Det var inte heller sant, men hon är fortfarande i konsultvärlden och trivs med det. Som konsult sitter man mest hos kunden, som ofta finns i utlandet, och man arbetar alltid i projekt.

Projektproblem

Lösningar

Projektadministration är ett jätteämne och det finns otaliga frälsningsläror och teorier. Några praktiska råd som gäller oavsett religion kan man ändå ge. Den äldsta och forfarande vanligaste systemutvecklingsmodellen är vattenfallsmodellen. Varje steg i vattenfallet ger ett resultat som dokumenteras på föreskrivet sätt och rinner vidare till nästa steg. I teorin ska man inte behöva gå tillbaka till steget ovanför men min erfarenhet är den motsatta. Vi som ska göra design upptäcker oklarheter och motsägelser i specifikationen, frågar dom som skrivit specen men dom måste i sin tur gå tillbaka och utreda och det hela blir väldigt trögt.

Ett annat arbetssätt är att ha en integrationsdesigner, som arbetar hos kunden några månader tills hon kan verksamheten utan och innan och sedan övergår till att bli systemarkitekt. Det har bevisligen fungerat utmärkt i några fall men är knappast någon allmängiltig lösning.

Min egen favoritmodell heter extremprogrammering och är särskilt lämplig för lagom stora projekt med högst tjugo programmerare.

XP

Allt man vill veta om XP finns på webbplatsen http://www.extremeprogramming.org/ Själv har jag bara deltagit i ett XP-projekt och det var trevligt. Vi hade ståmöte varje morgon, möte med kunden varje vecka och arbetsgången var så här: Principerna för XP är bland annat följande

Frågestund

Fråga: Ritar ni UML?
Svar:Ja, i smått. Ibland blir det kod först, UML sen...
Fråga:Programmerar man bara i Java?
Svar:Det är mest Java nu men det som måste gå fort programmeras fortfarande i C. Och så finns det en krympande skara C++specialister.
Fråga:Webben, socket, RMI eller Corba?
Svar:Alla används men kan det göras på webben är det oftast den som används. Näst vanligast är socketkommunikation. Corba har hög status men används inte så mycket eftersom det anses vara krångligt. RMI är nog ovanligast.
Fråga:Vilka tekniskurser är nyttigast?
Svar:Gå dom kurser som verkar vara roligast. Det tråkiga får man nog av på sin arbetsplats.
Sidansvarig: <henrik@nada.kth.se>
Senast ändrad 13 maj 2004
Tekniskt stöd: <webmaster@nada.kth.se>