Laborationer

Tips för laborationerna

Här samlar vi tips av olika slag som du kan ha nytta av när du arbetar med labbarna eller programmerar i största allmänhet.

Testdata till labb 3

I filen /info/grudat02/labbar/lab3_exempeltext.txt finns en text som är optimalt bruten till radlängden 50. Använd denna text för att kontrollera att ditt program gör rätt. I Emacs kan du enkelt ändra radlängden (M-Q) för att få indata som inte är rätt radbruten från början. Texten och radlängden är valda så att vanliga fel i algoritmen tenderar att ge fel svar.

SkipDraw

Tomas Oppelstrup, tidigare assistent på kursen, har skrivit ett program SkipDraw som man kan använda i labb 2 för att titta på sina skiplistor. Utmärkt vid felsökning. http://www.nada.kth.se/~tomaso/grudat/SkipDraw/

Anpassa Emacs

En sak som skiljer Emacs från andra texteditorer är att den är otroligt anpassningsbar. Detta gör den speciellt lämpad för programmering, det finns tusentals specialfunktioner och inställningar man kan utnyttja för att göra programskrivandet enklare.

En generell policy från emacsutvecklarna har varit att inte tvinga på användarna någonting som de inte säkert vill ha. Det finns ju oftast mer än ett "rätt sätt". Detta innebär att man som användare går miste om många av Emacs fördelar ifall man inte själv manuellt anpassar Emacs genom att sätta på användbara funktioner och finesser. Här ska vi ge några grundläggande tips för hur du kan anpassa Emacs.

De personliga anpassningarna av Emacs lagras i en dold fil med namnet .emacs i din hemkatalog. Denna fil innehåller programkod skriven i språket Emacs-Lisp. Det traditionella sättet att anpassa Emacs är att helt enkelt manuellt skriva till små Emacs-Lisp satser i .emacs-filen. Detta blir naturligtvis mycket enklare ifall man har en förlaga som man kan plocka godbitar ifrån. Vi har samlat ihop en sådan förlaga, speciellt anpassad för Java-programmering här. Denna fil hittar du också som en ren textfil här: /info/grudat02/emacs/grudat.emacs

Nyare versioner av Emacs, speciellt Emacs 21, är enklare att anpassa. Man kan använda menyerna och låta Emacs själv spara inställningarna i .emacs-filen. Vi rekommenderar därför att du använder Emacs 21 istället för Emacs 20 som fortfarande är standardvalet på Nada. För att automatisk få Emacs 21 lägger du in en rad module add emacs/21.1 i din .modules-fil. Även med Emacs 21 kan du manuellt lägga till anpassningar i .emacs-filen för sådant som du inte hittar i menyerna.

Som ett minimum rekommenderar vi att du gör följande inställningar:

Vi rekommenderar också att du tittar igenom vår kommenterade .emacs-förlaga och kopierar över delar som känns riktiga för just dig. Undvid däremot att blint kopiera någon annans .emacs-fil, speciellt från någon riktig Emacs-expert. En avancerad .emacs-fil kan förändra Emacs till oigenkännlighet, på gott och ont.

Användbara men svårfunna Emacs-kommandon