KTH

Skolan för datavetenskap och kommunikation

KTH / Nada / Aktuellt / Nada i media

Nada i media

streck

05/06/30 Ingrid Melinder, dekan på Skolan för datavetenskap och kommunikation i DN.
Artikel med anledning av Ingrid Melinders 60 årsdag "Studenterna är min andra familj. Lär artikeln på: http://www.dn.se/familj

Dagens Nyheter

05/03/08 Ann Lantz, docent i Människa-Datorinteraktion på NADA är med på Hjärnkontoret!
Uppfinnartävlingen anordnas med anledning av Hjärnkontorets 10-års jubileum våren 2005. I det första Hjärnkontoret som sänds tisdagen den 8/3 2005 kl 18.30 presterarar programledaren Frida Nilsson tävlingen och uppmanar tittarna att skicka in sina uppfinningar. Här finns ett inslag med Lantz och medarbetare vid CID och IPLab på NADA. Vi berättar om designprocessen och om ny teknik som vi arbetar med. Läs mer på Hjärnkontorets webbplats

SVT ettan, 8/3 2005 kl 18.30

04/09/05 UR-Programmet Familjetid – Teknikens under
Reportern Per Gustavsson har träffat forskare på CID/NADA som anpassar tekniken efter oss, inte tvärtom. Bo Westerlund är industridesigner och Sinna Lindqvist är etnolog och de har tittat på familjers behov av teknik. Gå till http://www.ur.se/familjetid
Klicka på Radioinslag > Teknikens under > Familj.

Radioinslag i UR

04/03/26 Anders Hedman i Radio Stockholm P5
Anders Hedman besöker programmet "äntligen vardag" i radio Stockholm. Anders kommer att prata om "hur vi använder datorer i framtiden".

Radio Stockholm P5

04/03/26 Anna Stockhaus i Radio P1
Anna Stockhaus gästar "kulturfredag" på P1 och diskuterar kvinnor och teknik.

Radio P1

04/03 Hög utbildning för toppledare
Den grafiska ingenjörsutbildningen i Sverige är förhållandevis ung. Före 1985 fanns ingen utbildning överhuvudtaget på universitetsnivå. Professor Nils Enlund är en nyckelperson för utbildningen av civilingenjörer.

Aktuell Grafisk Information 3/04

04/03/10 Mänskliga robotar är på frammarsch
Robotteknik utvecklas åt handikappade, som städhjälp i hemmen och för industriella ändamål. Men det är som underhållningsprylar som robotar förväntas bli mest efterfrågade. De första ”mänskliga” robotarna har redan börjat säljas.

IVA-Aktuellt 2/04

04/02/24 Anders Hedman medverkar i Hjärnkontoret.
Anders Hedman, Cid, förklarar vad Internet är och hur det skapades.

Hjärnkontoret, SVT

04/02/18 Robotar framtidens "hemtjänst"
Robotar ska kunna arbeta i en okänd omgivning. Ett mål är att de autonoma konstruktionerna ska kunna arbeta hemma hos exempelvis en handikappad person.

IVA-Aktuellt 1/04

04/02/18 Språkkontroll över nätet
Språkteknologgruppen på Nada, Kungliga Tekniska högskolan, har utvecklat ett språkverktyg, GRIM, som styrs och uppdateras över Internet. Det kan nu laddas ned kostnadsfritt från nätet. Det riktar sig speciellt till elever och lärare i svenskundervisning, men kan användas av alla.

Pedagogiska Magasinet 1/04

04/02/09 Egen dag för användarna i april
2004 får användarna en egen dag för att fira att LOs och Userawards pris för bästa IT-lösning i arbetslivet fyller fem år.

Ny Teknik

03/12/28 - KTH-forskare samlar språkverktyg på internet

Det är inte lätt att lära sig ett språk så väl att man kan undervisa i det, i synnerhet inte om man är dator. En grupp forskare i språkteknologi har valt ut en rad av de system som finns för att skapa ett samlat språkverktyg, fritt för lärare och skribenter att använda via internet.

Svenska Dagbladet

03/12/20 - KTH ger språkkoll på nätet
Att lära en dator ettt spårk är en av den svåraste inteliigens problem som finns. Den här meningen skulle språkverktyget Grim rätta på ett kick.

Västerbottens-Kuriren

Även robotar har känslor

Dataspel som reagerar på ditt humör, dina känslor och rörelser finns redan.
På KTH i Stockholm testas den första empatiska datorn av entusiastiska niondeklassare.

Svenska Dagbladet

Sidansvarig: Informationsred., Nada, KTH <infomaster@nada.kth.se>